Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Tomas Jefferson, ένα άτομο υπόδειγμα... Μεταφράζει ο Ξενοφών Αντωνόπουλος (Γ2)



Ο Τόμας Τζέφερσον, γεννημένος το 1743 στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ήταν απίστευτα ικανός και προικισμένος άντρας ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στην πολιτική ιστορία της Αμερικής. Αναγνωρισμένος ως ο συγγραφέας της Διακήρυξης της ανεξαρτησίας και ως ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Jefferson ήταν πολύ μορφωμένος και πολυτάλαντος ο οποίος άφησε το στίγμα του στην αρχιτεκτονική, στην γλωσσολογία  και στην φιλοσοφία επίσης.
Ο Τζέφερσον ήταν ψηλός, γεροδεμένος, με εύκολα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά. Μετρημένος και με ευαισθησία στις προσωπικές του σχέσεις, και παρόλο που είχε πάρα πολλές πολιτικές διαφωνίες, ποτέ δεν ύβριζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Παρόλο το γεγονός ότι ήταν δημόσιο πρόσωπο και είχε περίπου 50 ανθρώπους στο σπίτι του κρατούσε την προσωπική του ζωή για τον εαυτό του. Ήξερε τουλάχιστον 6 γλώσσες και ερεύνησε την δημιουργία καινούργιων ειδών φυτών. Επίσης έκανε την πρώτη συστηματική καταγραφή της γλώσσας των Ινδιάνων, και σχεδίασε το σπίτι του, Monticello, ένα υπέροχο νεοκλασικό του 18ου αιώνα.

Θαυμαστός για τα προτερήματα του, και πιο πολύ για τις ιδέες της ελευθερίας και της ατομικότητας, αγωνίστηκε όλη την ζωή του για την ελευθερία. Η βασική του ιδέα ήταν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της οικονομικής του ανεξαρτητοποίησης να αποφασίσει το πεπρωμένο του. Η φιλοσοφία του ακόμα αποτελεί βάση της αμερικανικής κοινής γνώμης για ορισμένα θέματα ακόμα και σήμερα.

Ο Τζέφερσον ήταν υπέρμαχος της εκπαίδευσης για όλους τους ανθρώπους και πίστευε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν ο λαός της είναι αγράμματος. Ήταν εκείνος που ίδρυσε σχολεία και το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Για τις πράξεις του αυτές ήθελε να λέει ότι είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κάνει για την χώρα του.

Ξενοφών Αντωνόπουλος (Γ2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: